Paris i dag och natt

Heeeeeej! Jag har haft en helt underbar helg, vilket egentligen inte syns på bilderna för jag glömde att fota. Jag var iallafall i fredags ute på ett härligt pubäventyr med ytterst trevliga människor, i lördags hade fina Julia sitt födelsedagsfirande och vi åt tillsammans på "Miss Kö", jag tog en kyckling wok med fräsha grönsaker, gottigottgott! Vi vandrade sedan vidare till Eiffeltornet där planen var för oss alla att åka högst upp men i rädsla av att missa mitt sista tåg var jag tvungen att gå tidigare, jag hann med tåg btw! yey. Och idag, söndag, var planen att turista i Versailles men även där blev det förhinder p.g.a. sjukdom (ej från min sida tacko'lov). Så istället tg jag bara en promenad runt "Place de Victor Hugo" där man kan hitta Eiffel tornet glinta fram vid en gata. Den byggnaden kan verkligen vara till nytta när man ibland glömmer bort vart man är någonstans. Aaah juste! Paris! Både i dag och natt! Ha en superbra söndagskväll! 
 

Helgen!

Ännu ett av mina fula collage, varsigoda. Ett collage som utmärkligt visar vad jag hade för mig förra helgen: lördagen spenderades tillsammans med Victoria och Ditte, vi besökte ett kattkafé där hemlösa katter blivit omhändertagna av kafeets ägare och de sprang runt i hela kafeet, myyyyys! Vi gav oss sedan vidare till en indisk restaurang runt femte arrondissment där de hade mycket god mat. Lördagsnatten forsatte i samma kvarter men tillsammans med Ruva, Kenzie och Maisy i en mysig bar. 
På söndagen mötte jag upp med samma människor från natten där innan och vi hade "pluggdejt" på Starbucks i ca fem timmar, så en söndag bör spenderas. 
 
Regardez, un collage très moche ! Mais aussi un collage qui montre ce que je faisais le weekend dernier; par exemple, j'ai rancontré Vicki et Ditte et nous avons visité un café de chats. C'est un café où beaucoup des chats habitent. Hyper sympa et les chats ètaient tous tellement mignons ! Nous avons aussi mangé dans un resatuarant indien avec des repas magnifiques. Apres plus tard, dans le même quartier, j'ai rancontré Ruva, Kenzie et Maisy et nous avons passé le soir dans un bar qui était très sympa parce que il avait des cocktails qui coûtaient que 5 euros!
Et le dimanche j'étais avec les mêmes personnes au Starbucks pour un "date d'etudier" mais on n'était pas vraiment efficientes... Mais c'était un dimanche agréable quand même ! 
 
 

10 saker Frankrike har lärt mig del 2

Jag fortsätter på min lista av tips och saker jag lärt mig i mina exakta fem månader här i Frankrike. 

6. Utnyttja din ålder. I Paris tar de hand om sina studenter. Nästan alla museum är gratis om du är under 26 och om du är medlem i EU, det finns studentrabatter i en del affärer och om man är turist och kommer hit under en helg finns det även speciella dagsbiljetter för transport som kostar i princip ingenting om man är student; “ticket jeune” for the win ! Och angående alkohol om man gillar sånt så kan det vara nice att veta att det finns ingen någonstans som kollar ditt legg så kör hårt. 
 
 7. Gå. Finns nog inget mer irriterande än en full shoppinggata på en lördagseftermiddag. Mitt tips till dig som ändå funderar på att anta utmaningen är att gå. Fortsätt gå på och följ strömmen. Personerna bakom dig kommer aldrig uppskatta ett plötsligt stopp mitt i vägen eller en plötslig ändring i riktning. Se Champs-Elysée och Rue de Rivoli mer som motorvägar snarare än som shoppinggator.
 
8. Skippa hörlurarna. Som en person som älskar musik och som alltid går med hörlurar så fort jag är ensam, var det svårt för mig att inse att i Paris är det faktiskt fördelaktigt att skippa musiken i lurarna. Men det är något jag har lärt mig är värt det. Utan den isolerande musiken kan man istället tjuvlyssna på franska konversationer i tunnelbanan, bli imponerad och mindre imponerad av gatumusik, undvika att bli överkörd genom att höra när bilar tutar på dig eller när fransmän skriker svärord efter dig. Det blir roligare att se Paris när alla sinnen är med.
 
9. Undvik ögonkontakt. Och då menar jag inte bara p.g.a. att du kan bli uppfattad som en idiot som jag på bild. Utan en av de största kulturkrascharna för mig var faktiskt att på metron, bussarna och tågen tittar man ej folk i ögonen, alls. Jag vet att i Sverige kollar jag alltid folk i ögonen på bussen för att scanna och känna av vilka jag åker med. Här gör man inte det. Parisarna blir obekväma, arga och nästan rent av provokativa. Speciellt som ung kvinna tror jag man ska vara extra försiktig. Gällande det mesta så har jämlikhet mellan könen inte riktigt kommit lika långt här i Frankrike som i Sverige, vilket betyder att om du som kvinna ger lite ögonkontakt till en man kan det bli misstolkat som en “inbjudan eller liknande", för att citera min franskalärare. Väldigt knäppt enligt mig. Men om du vill titta på människor iallafall så gör som jag och kolla genom fönstren på tågen. 
 
10. Njut. Åker du till Paris så är du en av de mest lyckligt lottade personerna i världen. Du befinner dig i en av världens finaste städer. De pratar världens finaste språk, de har världens finaste byggnad; Eiffeltornet, de har världens godaste mat och världens finaste gator. En stad med en lång historia där mycket kan besökas, ses och upplevas. Så njut på bara!

Det var alla tips och tricks jag hade att komma med. Självklart är alla lärdomar helt subjektiva från min egen uppfattning från ynka fem månader, men jag hoppas du ändå tyckte min lista var värd att läsa! Vad jag har haft för mig i helgen osv får du läsa i ett annat inlägg. Ha en fortsatt trevlig söndag!