10 saker Frankrike har lärt mig

Eftersom det denna helg kommer ha gått exakt fem månader sedan jag tog planet till Frankrike, så tänkte jag dela med mig av 10 saker som jag har lärt mig sedan jag kom hit. Jag tänkte berätta 5 saker i detta inlägg och 5 saker på söndag. Alltifrån människorna, landet och huvudstaden. Man kan förstås även se det som 10 tips för den som t.ex. snart tänkte åka till Paris eller liknande. Enjoy!
 
1. Ta område för område. Paris är uppdelat i 20 "arrondissements". Ma tip numero uno är att välja ett område du skulle vilja besöka och sedan bara get lost. På så sätt blir du inte fast i att åka från turistattraktion till turistattraktion utan du kan strosa runt på riktigt och se riktiga Paris från alla dess hörn. För denna stad är så pass vacker att i princip var du än går kommer du bli bländad av pittoreska gator, mysiga caféer, småbutiker och fransmän på vespor. 
 
2. Ta med dig en karta. Eller ta reda på vart alla Starbucks ligger innan du ger dig ut. Trots mitt första tips är det bara att känna till att Paris gatusystem har ingen logik alls och gatorna går hej vilt i kringilikrokar. En karta kan då vara bra för att hitta tillbaks till en metrostation eller så kan du göra som jag och leta upp varenda Starbucks eller Mcdonalds i hela Paris och på så sätt har du alltid en mötesplats med internet + billig mat. 
 
3. Åk aldrig in till Paris hungrig eller törstig. På tal om mat så tänker jag, som bor en bit utanför Paris och som bara åker in dit på helgen, att man helst aldrig ska åka in till Paris vrålhungrig eller törstig. Jag har alltid med mig en vattenflaska och en bar i väskan i nödfall. Varför? Jo, för att mat och dryck är så fruktansvärt dyrt här. Du får inte en lunch under 15 euro på många ställen. Ett glas cola är ibland dyrare än ett glas vin och då kostar ändå "ett glas" (=ett halvt glas) vin aldrig under 5 euro. Meeen är man bara lite hungrig så blir budgeten glad. All mat är god här så det gäller bara att hitta sina ekonomiska favoritställen. 
 
4. Ta alltid sista tåget hem. Transporten är inte den bästa. Speciellt om man bor utanför centrum. Alla tåg och metros slutar gå efter klockan ett på natten. Sen går det bara nattbussar en gång i timmen från ett stopp i Paris... Taxi är dessutom jättedyrt och man måste oftast beställa i förväg. Vilket betyder att en utekväll kan gå från hundra till noll om man glömmer att kolla klockan. Man tror att man kan beställa en taxi, man tror att man kan hitta nattbusshållsplatsen och man tror att man kan vara uppe till klockan sex på morgonen för att ta första tåget hem. Man kan inget av detta. Ta sista tåget hem! 
 
5. Skicka aldrig nått med posten. Något som är lika dåligt som transporten är posten. Inte nog med att de tar 5 dagar för ett brev att skickas, att om ett efternamn är felstavat lägger brevbäraren inte i brevet i lådan, att de har alldeles för många olika frimärken och att ingen på postkontoret pratar engelska så nu idag fick jag också reda på att brevet med födelsedagspresenter + ett handskrivet kort som jag har skickat till mina kära föräldrar aldrig kom fram. Det enda de fick skickat var ett tomt kuvert. Vem vem vem gör så?? Vem tar ut innehållet ur ett brev och sen skickar iväg resten??? Så arg! Bättre arg än ledsen dock. Lita inte på post...
Jag hoppas verkligen mamma och pappa förlåter Frankrikes postkontor. och såklart att de båda har underbara födelsedagar ändå! 
 
Det var alla 5 franska tips jag hade för den här gången. Frankrike och Paris i all ära, men inget är perfekt och när har man väl listat ut allt man ska undvika kan ens vistelse bara bli bättre! Nu ska jag göra mig en kopp kaffe och fortsätta läsa i min Jane Austen-bok. Ha det bra tills vi hörs igen!